2010-05-28

Camargue 2010-05-08

8/5 hemresa

gick upp 7.30. Det regnar

Några av oss åkte till en supermarket. Det gick ju inte att skåda även om man velat. Men jag handlade inget. Jag ramlade i trappen så jag har lite ont i foten. Vänster fot. Det verkar i alla fall inte svullna.


Just nu sitter vi på flygplatsen och väntar på boarding. Kl är snart 13.00
Allt gick enl plan ända tills jag kom till Stockholms C. Då upptäcker jag att SJ ställt in alla tåg till Katrineholm. Sista tåget gick kl 19.15 när jag satt på bussen ner. Tur då att min dotter bor i Södertälje. Jag fick åka ner dit och övernatta.

Mer om Camargue finns här:http://nfbild.blogspot.com/search/label/camargue

http://nfbird.blogspot.com/search/label/Camargue

Det ska komma en länk till fjärilar också så småningom.

Det som återstår nu är att lägga in alla arter på fågelbloggen och även fjärilsbloggen. Hm, fick ju faktiskt en trollslända också. Men då det är många fåglar kommer det att ta lite tid. Så småningom ska jag väl klura ut hur många arter som jag fotat och hur många nya jag fick.

Nu hoppas jag att åtminstonde någon av mina resekamrater vill kommentera här på bloggen. Skulle vara roligt att veta om någon varit här.


Morgon vid  Mas d´Agon 100506

Camargue 2010-05-07


7/5 Montpellier  Bra väder.

Efter frukost på hotellet åkte vi till garrigue-vegetation väster om Montpellier på platån Casse d´Aumelas. Det var alltså skog och berg idag. Där fanns en bergsida med seglande ängshök och på andra sidan var en vinodling. En äng med massor av röd vallmo kunde man också njuta av. Solen  sken och det var allmänt trevligt.


Polyglottsångare försökte jag plåta. Såg den i alla fall i tuben. Lite andra sångare och en tornfalk.
Sedan fortsatte vi uppför branten på alpvägar. Lite läskigt här och var. Men vilken utsikt. :)


Vi hom till ett hedliknande område på toppen. I bakgrunden fanns vindkraftverk. Här gick vi en runda. Trevliga fjärilar flög omkring och vi såg en lövgroda. Mot slutet såg vi en Iberisk varfågel som jag lovade publicera trots det dåliga resultatet. Jag kom aldrig riktigt nära. Men här är den.
 
Iberisk varfågel på långt håll. :)

Några flygande skönheter. Segelfjäril och hålrotsfjäril



Vid lunch var vi tillbaka i MP. Gänget ville äta på samma ställe som i går. Nere vid hamnen alltså.
De  berömda svarta kreaturen måste ju vara med också.

 Eftermiddagspasset gick till en våtmark öster om Montpellier, nära byn Lansargues. Massor av svalor. GRAVÄNDER OCH skärfläckor. Vilken final på resan! Detta var ju den sista skådningen vi gjorde.

Sandtärna

Gravand och skärfläcka

Jag tog en promenad ner till stranden efter hemkomsten. Solsken och lite vågskvalp. :)
Kvällsgenomgång kl 19.40 med efterföljande middag.

Stranden i Montpellier

2010-05-27

Camargue 2010-05-06

6 Maj avfärd kl 5.30 om man ville morgonskåda vid Mas d´Agon. Vilket jag ville.

Det var kallt men solen bröt igenom så småningom. Det roligaste var nog de 3 vadarsvalorna varav en inte ville flytta på sig när vi skulle åka tillbaka t hotellet. Jag började plåta inifrån bilen, men det blev inte bra. Till slut sa jag t Rikard att jag går ur bilen för den måste ju i alla fall flytta sig. Jag hann få ett par bilder innan den bestämde sig för att jag var farlig.
   Vadarsvala, troligen rödvingad då lite vitt syns vid vingkanten.


Morgon skådningen blev alltså givande: vadarsvala, svan m ungar, vitkindad tärna, purpurhäger mm.  
Packa för vi byter hotell. Och  där rök den svarta rödstjärten. :(

På vägen t Montpellier stannade vi vid en våtmark, Etang du Charnier, som vi passerade mitt i. (Den syns på kartan för dag 3, övre vänstra hörnet.) Där togs också resans gruppfoto bland en massa vassbuntar.  
Namnen vågar jag mig inte på, men Rikard är tvåa från höger.

Lite längre norrut stannade vi till vid en brygga som man kunde gå ut på. Det var vid ett torn som nog tjänat som tull eller liknande. Här fanns lite smått o gott. Bla en del av de berömda hästarna. En trollslända och lite fjärilar. Sen såg jag den här:
En Ormörn :)

Hästarna och en silkerhäger.

Rikard har kallat dagen för Bivråkens dag i sin reserapport. Anledningen till detta var att vi fick en massa sådana vid lunchen. Tyvärr hade jag missförstått hur vi skulle äta så jag hade inte kameran med mig. Knyckt från Rikards reserapport: "Lunchen intogs i solen på resans klart bästa restaurang. Oh-la-la vilken mat som serverades. (de fick helstekt fisk, med ögon o allt) Och knappt hade solglasögonen tagits fram förrän den första skruven av bivråk upptäcktes. Till slut kunde vi summera 30 bivråk som kämpade på i den ökande västvinden."

På eftermiddagen gjordes ett kulturellt besök i Aigues-Mortes, staden där korsfararna samlades innan avfärd till Palestina. Den intresserade inte mig så mycket, men en turkduva ställde snällt upp för ett foto. Och jag såg svart rödstjärt, men inte heller här ville den vara med på någon bra bild. :(  Solen sken och det var varmt bland all sten.  Några tog en snabbrunda på muren runt stan.
Svart rödstjärt
Dagens fåglar:
Förmiddag vid lilla Camargue: gruppfoto, purpurhäger, skäggmes (knappt sedd), styltlöpare, rödhuvad dykand, trollslända, snatterand, hästar vid bryggan., silkeshäger, rovisar, ormörn. Vitfjäril.

Sedan var det genomgång och middag på hotellet.

2010-05-26

Camargue 2010-05-05

5/5 heldag. Avfärd 7.45

Vi åkte norrut och passerade Arles. Richard köpte biljetter åt oss på en turistbyrå. Där var det toa paus också. Annars blir det ju buskarna när man hittar någon.

Jag sitter på mellanraden i bussen nu och det är ett elände med grejorna mina när folk ska in och ut. :(

Vi åkte till den unika sand och stenslätten, La Crau, först. Det blev tyvärr inte så mycket fågel eftersom en massa får var ute på bete. Men vi såg tjockfot, brun glada mm. Lite lärkor och sångare. Vid lunch tiden började vädret surna till. Det blev kallt och började regna. Så vi fick problem. Vi åt våra pain rich med vatten, ost och korv. Sedan åkte vi runt lite hit o dit. R körde lite vilse. :)

Jag tror jag fick hyfsade bilder på brun glada i alla fall. En härfågel fick jag en bild på. Inte så vacker kanske, men en bild i alla fall. Tjockfoten var ju också knepig. Tror inte det blev nåt.

Brun glada, en av många som kalasade på ett byte.

(hihi) tro det eller ej, men innanför cirkeln kan man skymta en Tjockfot. :)

När vi lämnade sandslättten passerade vi ett gäng biätare. Resans utan tvekan vackraste vy.

Sedan åkte vi mot den gamla medeltidsstaden Les Baux i den lilla bergskedjan Alpillerna. Och  där regnade det. Vi drack kaffe på ett kafé och åt omelett. Vi missade ju en del fågel pg av kylan och regnet. Men till slut  vi såg i alla fall  blåtrasten på bergsidan. Tyvärr hann jag inte med med kameran. :( 


Dagens fåglar:
styltlöpare, kornsparv, härfågel, tjockfot, svalor, varfågel, rödfalk, brunglador, stork, korttålärka turkduva, dvärgörn och småtrapp.


Efter hemkomsten fixade jag lite med bilder. Sedan tog jag ännu en promenad. Ville hitta hussvalor, svarta rödstjärten och frimärken men hittade bara seglare som "klättrade uppåt väggarna". Vilket gav utdelning idag. Samling 19.40 som vanligt för genomgång. Grisstek t middag.


Sen sov man gott.

2010-05-25

Camargue 2010-05-04

4:e maj tisdag

Träff kl 8 för att bestämma hur dagen ska se ut pg av stormen.

Vi blev 5 st som åkte till Ares. Mycket regn och lite kultur. Vi fikade och käkade lunch i princip efter varandra. Fikat intogs på Van Goghs caféet. Se nedan. Sedan pizza på ett annat ställe efter en kort regnig promenad i området.

Taket i caféet.

 Vi vände hem ca 13.00. Nu fick jag igång internet och Richard tog över lite bilder till sin dator. Han vill ha lite till reserapporten.  Sedan gick jag ner till stranden och ett stormigt medelhav. Plåtat mycket. Det var häftigt. De stora vågorna som kom in och vinden som blåste iväg topparna på dom. Riktig snyggt.


Tillbaka till hotellet fixade jag ett inlägg på NatureFootstep bloggen. Tog en till runda på strandpromenaden. Nu hade det ju kommit lite sol.  Och på stan. Hittade en almanacka för 2011 vilken jag köpte.


 Duschade och fixade uppvärmningen på rummet Det var ju lite råkallt.

Artgenomgången blev lite klen idag. Den svarta rödstjärten, som bor granne med hotellet, visade sig en kort stund, när vi var på väg till restaurangen, innan nästa regnskur tog vid. Men inte vill den vara med på bild. :( 
Sedan kyckling på restaurangen, vin till, och nu sitter jag här :)

Fåglar då? Det blev ju inte mycket. De hade nog hittat lä någonstans. :(

Mer om resan här:
http://nfbild.blogspot.com/2010/05/camargue.html
http://nfbird.blogspot.com/search/label/Camargue

2010-05-23

Camargue 2010-05-03

3 maj, måndag 
Idag vaknade jag kl 7.15 så det var bara frukost innan vi skulle träffas kl 8. Vi skulle göra en ganska lång rundtur. Runt hela sjön och ner till havet på andra sidan. De har mycket risodlingar här. Idag såg vi också salttillverkningen. Det är väl här de gör medelhavssalt då. På väg ut stannade vi till i centrum för inköp av lunch. Jag köpte en tröja på torget. Svart med vita hästar. Den fick jag ju nytta av i kylan som kom sedan.

Vi körde norrut samma väg som igår. Men idag såg vi inte storken. Vi åkte upp till Mas Neuf där Richard köpte biljetter åt oss och vi fick tag i skapliga kartor. Vi fick en del duggregn och det blev kallt.
Vi åkte ner till Le Fangassier. Där finns också tusentals häckande flamingos. Och tydligen en sorts forskningsstation. Enl Rikard fanns det minst 25000 häckande par. Tänk hur det blir när alla ungar kläcks. :)
Spovsnäppa, myrsnäppa, kärrsnäppa och gulärla såg jag också. Och långnäbbad mås. Mycket svärmar av vadarna när någon rovfågel passerade. Såg kul ut.  Svarthuvad mås flög förbi och utgöt sitt karakteristiska läte i form av "miau".
Sedan for vi ner till La Pallisade och stranden. Det blåste småspik och var kallt. Lite regn fick vi också. Här blir man ju så fascinerad av att pojkarna vet precis vad det är för något som flyger en halvmil ut i vattnet. Mysko! Det var några liror och tärnor mm. Det var mysigt fast det var kallt. Här intog vi också den medhavda matsäcken.
Arter för dagen:
ladusvala, rallhäger, brun glada, snatterand, långnäbbad mås, större strandpipare, småsnäppa, rödbena, kentsk tärna, På samma bild finns fisk- små- och kentsk tärna. :)


Återresans arter:
Gravand, ormörn i topp på träd. snatterand, gula hägern, röd dykand, ägretthäger, purpurhäger, rödhuvad törnskata, gök, kohäger, kornsparv tornfalk. Och en svarthakad buskskvätta (?) som jag inte fick nån bild på.


T hotellet 18.55. Återträff f genomgång och mat kl 19.40.
Duschat!
Dagens resrutt
Alla vadare lyfter, häftigt att se hur svärmen rörde sig.
Rast vid Plage de Piémanson

Monica alias NatureFootstep

Kohäger
Rödhuvad törnskata satt i en buske

 Se även:
http://nfbild.blogspot.com/2010/05/ww88-medelhavsstrand-mediterranean.html

2010-05-12

Camargue 2010-05-02

2 maj, söndag

Vi var 5 st som gick ut på skådning kl 6. Vi åkte ut till en camping vid havet strax öster om staden. Camping de la bries, någonting. Efter Canal de Vitesse.


Det var halvmulet vid tiden för soluppgången. Vi hade rätt mysigt fast det inte var så mycket fågel. Bandade i alla fall en snutt med steglits-sång som vi hörde. Kan vara bra att ha, fast jag tror inte de sjunger hemma. Sedan såg vi tornseglare och en tornfalk mm.

Arter: Steglitz, tornfalk,styltlöpare, skärfläcka, natthäger. (En ung, sliten, fågel).


Åter hotellet för frukost.
 FM
Vi samlades igen kl 8.30 efter frukost. Nu åkte vi norrut en till parkering strax söder om Mas de Cacharel.  Här såg vi både fåglar och fjärilar.
På fm såg vi bl a:
Åter stan för lunch. Inne i stan blev vi stoppade för de skulle ha något tjur o häst jippo. Vi passade på att handla lite dricka och jag hittade ett ställe med souvenirer. På två minuter, medan jag köpte en bok, löstes stoppet upp och bilen försvann. Jag väntade 10 min för jag trodde de skulle komma tillbaka, men jag fick gå. Som tur var hittade jag riktningsskyltar till hotellet så det var bara att följa dom. Sedan tog jag en promenad ner till stranden och plåtade hav när jag nu ändå var på vift. :)

EM
Vi åt lunch på en restaurang nere vid vägen vid havet. Sen åkte vi ut igen kl 14. Vid Mas Neuf  fanns ett betong torn där vi stod. Här såg vi några av de fina, "vilda" hästarna med kohäger på ryggen och allt. Och ett föl.

Nu såg vi vid betong hyllan: stork häst har jag skrivit, antagligen kohäger på häst. Sumpbäver, backsvala, föl, sandtärna som flög, rörhöna, och stylta, purpurhäger och en halo runt solen.

Kohäger - Bubulcus ibis - The cattle egret

På nästa ställe, Mas d´Agon, hittade vi:
gravand, purpurhäger, biätare som flög,4 bronsibis, 4 rallhäger, hus och jordsvalor och seglare förståss. Skäggtärna, ägretthäger och tornfalk. Brushane, svartkråka och biätare. Riktigt fina bilder blev det på dom. Biätarna vi såg på tillbakavägen var ju riktigt kul. Satt fram i bilen.

Biätare - Merops apiaster - The European Bee-eater
 Åter t hotellet. Duschade och plåstrade om fötterna som börjar få blåsor. Dessutom upptäckte jag att jag blivit röd på axlarna. Riktigt röd. :(

På kvällen samlades vi kl 19.40 för att gå igenom arterna. Sen blev det promenad till restaurangen. Det var paella m sea food på menyn, men mina väninnor fixade så jag fick stekt anka istället. Vin till.

La mig tidigt. Efter att ha strulat med bildöverföring till lilla datorn.

Flamingo, silkeshäger, brun glada v röda taket, gulärla, skedstork, styltlöpare, purpurhäger, helig ibis (fin bild), härfågel dålig, ormörn, falk.

2010-05-11

Camargue 2010-05-01 Resan startar

Saintes Maries de la Mer, Capitale de La Camargue
1 maj
Gick till incheck ca kl 4.30. Träffade 4 av deltagarna.
06.55 planet lyfte. Vi fick fika. Plåtade lite på planet då jag hade fönsterplats. .
09.50 landat i Paris, skymtade tornet.
11.30 lyfte t f MP. Landat 12.50


En  resväska ville inte följa med ner. Så  det blev lite strul till att börja med.
Medan vi väntade på bilarna roade jag mig med att plåta svalor. Efter att hämtat ut bilarna körde vi 5.5 mil till hotell Les Palmiers en Camargue. Här är det trångt på gatorna pg av helgen, så vi fick problem m parkering av bilarna.

Siktat på vägen dit:
Rallhäger, röd glada, kohäger, styltlöpare, flamingo, strandskata, kull m andungar.

Incheck och uppackning. Vi ska träffas igen kl 17.

Litte lättare skådning  i området kring hotellet. Den lilla sjön heter Etang des Launes (plats 1). Redan där såg vi en hel del. Turturduva, stenskvätta, dykand, gravand, fisktärna, flamingo, silkeshäger, rörhöna, steglits, svalor mm.

Vi fortsatte ner mot Medelhavsstranden (plats 2) där de vindsurfade och kollade lite havsfågel.

Vi träffades igen kl 19.15 för genomgång av dagens arter. Sedan gick vi till restaurangen. Det blev fisk t middag. Tog en bit brie som dessert. Satt m Richard Ottvall m fl vid middagen. Bra tillfälle att lära känna vår guide. :)

Kom hem t hotellet ca 22.00. Gick och la mig och somnade bums.


Några bilder från dagen, klicka för att se förstoring:
Silkeshäger - Egretta garzetta - Little Egret

En kändis hemifrån satt i buskarna ett stycke bort,
Steglits - Carduelis carduelis - European Goldfinch

Och här skådas det havsfågel vid Medelhavets strand.