2012-08-06

120626, tisdag och dag 3 på vår resa till skottland. Farne Islands

120626, tisdag och dag 3 på vår resa till skottland.  
Huvudinlägget på engelska finns H Ä R.   Main entry HERE

Alla bilder NF Photo 120626. Klicka för förstoring.
Idag var vi på Farne Islands på öar i havet. Vi befinner oss just nu i England.
Staple Island, den första ön för vårt besök, är ett riktigt fågelparadis mitt ute havet utanför Englands nordöstra kust.
Sillgrissla - Common Guillemot
Turen började med att vi åkte båt och först förevisades en del sälar som låg och solade på klippor.  Sedan började havet sakta men säkert fyllas med fågel. Både på vattenytan och i lufthavet. De flesta var nya för mig men Lunnefåglarna kände jag igen. Inte utan att man började fyllas av förväntan när vi närmade oss ön.
Att gå upp på klipporna och fågelberget kan knappt beskrivas. Det var översållat av fåglar. Fåglar som flög, fåglar som satt, fåglar som ruvade. Och så en del folk förståss. Ivrig som man var tyckte man ju att det var för mycket folk. J

Tretåig mås - Black-legged Kittywake
Så småningom lugnade man ner sig efter den värsta adrenalinkicken och började så sakteliga vandra runt på de gula klipporna.  Nu började man hinna titta också och inte bara plåta. Med hjälp av folket runt omkring började jag kunna identifiera fåglarna. Lunnefåglar i mängder med sin färgglada näbb. Tretåig mås med jättesöta ungar på minimala klippor. Sillgrisslor med sin grafiska dräkt, också med fina ungar. Några Stormfåglar låg och ruvade. Toppskarvar fanns överallt. Både ruvande och med ungar i olika åldrar. En av favoriterna blev de vackra Tordmularna som till synes kärvänligt tog hand om varann.
Tordmule - Razorbill
Jag hade kunnat stanna hela dagen bara där. Men vi for vidare till Silvertärnornas land, Inner Farne. Här fick man verkligen hålla i hatten. Silvertärnorna attackerar allt för att försvara sina små. De kraschar hårt mot ens huvud så stadig huvudbonad är att rekommendera. Dock gick de aldrig på ögon och sådant.
Silvertärna - Arctic Tern


När vi kom till ön hade vi tärnorna i motljus. Ett eldorado för en sån som jag. Så jag plåtade ett bra tag innan jag gick vidare. Försiktigt för att inte trampa på några små.
Kentsk Tärna

Ön hade också ett stort bestånd av Kentsk tärna. Och en del av arterna vi sett tidigare. Det var en upplevelse och inte ville man tillbaka till hotellet. Men på vägen tillbaka började det blåsa kraftigt så det var nog dags. Vi fick sedan veta att det varit så dåligt väder tidigare att många turer varit inställda. Det var nog därför det var såå mycket folk med den här dagen.

Lunnefågel - Puffin
Inner Farne
Mer om Skottland på NF Photo  Fågelarter
More about Scotland on NF Photo  Bird species
Labels: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,, , , , , , , ,

No comments:

Post a Comment

Thanks for visiting my Travel blog :)